Licht verteerbare hondensnacks Gedroogde zalmhuid gegeten door Japanse SpitzLicht verteerbare hondensnacks, wat betekent dat?

Kies maar voor licht verteerbaar…euh hoe dan? Regelmatig komt het voor dat honden te maken hebben met een gevoelig maagdarmstelsel.
Vaak uit zich dat in terugkerende dunne ontlasting of diarree en soms braken. De oorzaak kan zeer divers zijn maar niet zelden heeft het te maken met dat wat ze hebben gegeten. Zo zitten er in hondenvoeding maar ook in hondensnacks uit dierenwinkel of supermarkt, vaak stoffen die de hond niet nodig heeft en niet goed kan verteren. Denk aan granen en gluten, suikers, smaakmakers, zout, kleur,- en geurstoffen en conserveringsmiddelen. Dat op zich kan al problemen geven, is een hond allergisch of overgevoelig, wordt het zeker een probleem. Honden die op leeftijd zijn kunnen ook gevoeliger reageren op voeding. Dit komt bijvoorbeeld door de veranderingen in de zuurstegraad van de maag.

De dierenarts kan bij terugkerende klachten het advies geven om over te gaan op licht verteerbare voeding en tussendoortjes. Maar wat betekent dit en wat kun je dan geven?

Wat betekent licht verteerbaar?

De verteerbaarheid van voedsel en in dit geval hondensnacks, heeft te maken met de  mogelijkheid van het spijsverteringsstelsel om de snacks goed te verteren en alle voedingsstoffen op te nemen. Hoe lichter verteerbaar iets is, hoe makkelijker en volledig het in de maag en darmen wordt afgebroken. De voedingsstoffen worden makkelijk via de darmwand opgenomen, zonder het maagdarmstelsel teveel te belasten. Dat is dus fijn voor honden die
daar gevoelig op reageren.

Of een hondensnack goed verteerbaar is hangt van meerdere factoren af. Denk aan de kwaliteit van de ingrediënten, de aanwezige voedingstoffen en de wijze waarop het is gemaakt. Soms kan het ook per hond verschillen, wat wel of niet goed verdragen wordt.

 

Bij het zoeken naar licht verteerbare hondensnacks kun je letten op de volgende kenmerken:

  1. Hondensnacks vrij van koolhydraten, o.a. granen/gluten.
  2. Een laag vetgehalte en/of juist de aanwezigheid van gezonde (onverzadigde) vetten als Omega 3 en Omega 6. Denk bijvoorbeeld aan alle vissnacks.
  3. In de webshop kun je het filter ‘zeer laag vetgehalte’ gebruiken. Zo vind je de snacks met een vetgehalte onder de 10%.
  4. Snacks die geen bot / kraakbeen bevatten. Bot en kraakbeen van echt natuurlijke hondensnacks zijn wel goed verteerbaar maar voor een gevoelig maagdarmstelsel kan dit te belastend zijn.
  5. Hoogwaardige eiwitten zoals je die onder anderen aantreft in Kip en Kalkoen, Lam, en alle Wild soorten, Hert, Konijn en Wild Zwijn.
  6. Hondensnacks die echt natuurlijk zijn, zonder chemische bewerkingen en kunstmatige toevoegingen.

Extra aandachtspunten:

  • Heeft jouw hond specifieke orgaanproblemen? Overleg dan altijd eerst met je dierenarts. Vaak moet de voeding dan, naast licht verteerbaar, ook aan andere voorwaarden voldoen.
  • Heeft jouw hond diarree, laat de snacks dan even achterwege. Het maagdarmstelsel heeft tijd nodig om tot rust te komen.
  • Geef geen snacks die gemaakt zijn van rawhide!