rawhide gevaarlijk voor hondenIs Rawhide, gevaarlijk voor honden? De Dierenwinkel, tuincentrum en voordeelshops liggen er vol mee, rawhide kauwbotten. In allerlei soorten en maten. Leuke vormpjes, Wel en niet omwikkeld met vlees en rond de feestdagen zelfs in verschillende kleurtjes. De rawhide snacks zijn ontzettend populair. Vaak redelijk goed betaalbaar, soms ronduit goedkoop. Honden kunnen er lang op kauwen en zijn er vaak dol op.

Rawhide, gemaakt in een chemisch productieproces.

De kauwbotjes wordt in de meeste gevallen gemaakt van buffelhuid of van andere hoefdieren die gebruikt worden in de leerindustrie. De delen van de huid die overblijven worden bewerkt in chemische baden en loogbaden. Zo wordt het rottingsproces vertraagd en vet en vacht verwijderd. Om ze mooi wit en geurloos te krijgen wordt er waterstofperoxide of bleek gebruikt. Het kleuren en conserveren van de huiden gebeurt ook met toxische stoffen. Overige synthetische kleur -en smaakstoffen moeten het zo aantrekkelijk mogelijk maken voor je hond en voor jou, om te kopen. Ze worden in allerlei vormen gemaakt, donuts, vlechten, schoentjes, botjes, rolletjes, dunne lapjes etc. Vaak worden er lijmstoffen gebruikt om ze goed bij elkaar te houden en vast te zetten.

Waarom kan Rawhide gevaarlijk zijn voor je hond?

Los van de aanwezige van alle chemische stoffen, ten gevolge van het productieproces, is het zeer slecht verteerbaar. De kauwsnacks worden slap, plakkerig en heel glad. Verstikkingsgevaar is reëel omdat deze gladde stukken heel gauw in de keel glijden. vaak haal je vervolgens een lange kauwgomachtige witte sliert uit de keel…brrrrr.

Omdat het zo slecht verteerbaar is, komt het ook regelmatig voor dat er een blokkade ontstaat in de darmen. Goedkope kauwsnacks maar een hoge dierenarts rekening. Om er maar niet aan te denken wat er gebeurt wanneer de hond alleen thuis is en zonder toezicht aan het kauwen is.

Zijn er alternatieven voor rawhide kauwbotten?

Uiteraard! Natuurlijke Kauwstaven vind je in de Webshop. Onder anderen Hertenkophuid, Paardenkophuid en Geitenkophuid zijn hele mooie, veilige, lekkere en licht verteerbare alternatieven 😉

SNACKEN MET EEN GOED GEVOEL!