Gebitsverzorging voor de hond Hond in Focus Gebitsverzorging voor de hond is belangrijker dan je denk. Hoe doe je dit op een atuurlijke manier? Hoe kun je tandvleesproblemen voorkomen?

Gebitsproblemen bij de hond komen nogal eens voor. Vaak worden de problemen veroorzaakt door de aanwezigheid van tandplak of tandsteen. Je kunt dit herkennen als een donkere, gelige verkleuring op de tanden van je hond.

Wanneer tandplak te lang blijft zitten kan dit gaan verkalken en veranderen in tandsteen. Het verwijderen van tandsteen is moeilijk en moet vaak, onder verdoving, bij een dierenarts gebeuren. Zowel tandplak als tandsteen verhogen het risico op het ontstaan van ontstekingen van het tandvlees (gingivitis) en ontstekingen die doorgaan tot het kaakbot (parodontitis).

Het gebeurt regelmatig dat honden op deze manier meerdere tanden kwijt raken. Normaal tandvlees van een ontspannen(*) hond is roze van kleur. Is het tandvlees ontstoken dan is het rood, geïrriteerd en vaak gezwollen. Het tandvlees bloed gemakkelijk en vaak ruiken honden uit hun bek. Eten gaat soms moeizamer omdat de hond pijn kan ervaren bij het kauwen. Soms merk je dat de hond kauwt aan één kant van zijn gebit. Dat alleen is al vervelend genoeg voor uw hond. Maar tanden en kiezen kunnen ook losraken en uitvallen ten gevolge van de tandvleesproblemen.

Daarnaast kunnen de bacteriën in de mond ook ontstekingen elders in het lichaam veroorzaken, bijvoorbeeld in de nieren of het hart. Kortom een goede mondhygiëne is voor honden net zo belangrijk als voor mensen. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

(*) Het tandvlees van een hond die stress of spanning ervaart kleurt rood in plaats van roze.

Gebitsverzorging voor de hond, hoe voorkom je problemen?

 

Natuurlijke gebitsverzorging ter voorkoming van tandvleesproblemen.

1. Door je hond dagelijks goed te laten kauwen zorg je voor een natuurlijke manier om het gebit te reinigen en de mondhygiëne gezond te houden.
2. Het speeksel wat vrijkomt bij het kauwen heeft een antibacterieel effect en helpt daarmee tandplak voorkomen.
3. Door het schuren van de kauwsnack tegen de tanden wordt bestaand tandplak verwijderd.
4. De doorbloeding van het tandvlees wordt gestimuleerd door de masserende bewegingen tijdens het kauwen. Dit heeft een positief effect op de gezondheid van het gebit.
5. Ga je voor het stevige reinigingswerk dan kies je voor een harde kauwer. Vaak de kophuid van de wat grotere diersoorten zoals rund, paard of hert.
6. Voor kleinere honden of senioren met al wat verminderde kauwkracht zijn de snack van huid of met kraakbeen (= zacht bot) een goed alternatief.
7. Natuurlijke snacks die nog vacht / haren bevatten dragen een extra steentje bij aan de mondhygiëne. De haren op bijvoorbeeld de konijnenoren, konijnenhuid, en de runderkophuid met vacht, schuren tussen de tanden door en werken daarmee als een soort flosdraad.

Meer weten?

Wil je meer weten over de andere gezondheidsvoordelen van snacks met vacht, lees dan hier verder.

Kauwen in het algemeen is een natuurlijke behoefte van de hond. Lees hier meer over het belang en de noodzaak van kauwen op natuurlijke hondensnacks.