Snuffelmat handgemaakt HErsenwerk voor honden Hond in FocusDe definitie van Hersenwerk voor Dieren is als volgt:

 “Hersenwerk is een harmonieus samenspel tussen mens en dier, gebaseerd op zintuigelijke beleving, keuzevrijheid en maatwerk. Er ontstaat een wisselwerking die leidt tot verdiepend inzicht in communicatie, gedrag en gezondheid”. (bron: Marleen van Baal)

Hersenwerk voor honden is een verrijking op vele manieren, het draagt bij aan de band tussen eigenaar en hond, vergroot het zelfvertrouwen en geeft mentale voldoening. Zoveel meer dus dan een simpel spelletje doen.

Bij hersenwerk speurt je hond met zijn neus, naar lekkere voertjes in allerlei verschillende materialen. Bijvoorbeeld in de Snuffelmat. Met zijn pootjes en bek zorgt hij dat het lekkers kan worden opgepeuzeld. Iedere hond kan hersenwerken en puzzelen, maar je zult het wel rustig, stap voor stap, moeten opbouwen. Je laat een kleuter ook niet direct een heel roman lezen  😉

De neus van de hond staat bij het hersenwerken centraal. Met de neus leest en ziet de hond de wereld om zich heen. Het kunnen snuffelen is dan ook een absolute basisbehoefte. Het begint er dus mee dat je hond mag snuffelen!

  1. Zorg voor een antislip ondergrond voor zowel het materiaal als voor je hond.
  2. Laat je hond eerst het materiaal onderzoeken.
  3. Verstop de eerste trainertjes / voertjes nog niet te diep. Beetje oppervlakkig maar wel zo dat hij met zijn neus het materiaal zal aanraken.
  4. In de volgende fase leg je de trainertjes al wat meer tussen het materiaal. Je hoeft het je hond niet moeilijk te maken. Het gaat vooral om het proces van leren en samen doen.
  5. Is je hond wat ongeduldig, duurt het plaatsen van de trainertjes hem wat te lang? Strooi een stukje verderop al vast enkele voertjes, of laat hem even speuren naar iets anders lekkers wat je verstopt in de kamer of tuin.
  6. Let goed op de signalen (*) die je hond geeft en stop na maximaal 10 minuten. Hersenwerk vraagt veel van je hond.
  7. Neem rustig de tijd, wees kalm en praat niet. Laat hem zelf onderzoeken.
  8. Voer het hersenwerk altijd uit vanuit rust en zonder dwang of strengheid.
  9. Snuffelen en speuren maakt erg dorstig. Zorg altijd voor de aanwezigheid van vers drinkwater.
  10. Kijk wat jouw hond het leukste vind en pas het materiaal hier op aan. Is het een speurder of werkt hij juist graag met bek en poten?
  11. Hersenwerk kun je ook met verschillenden spullen die je al in huis hebt. Denk aan oude spijkerbroeken, handdoeken, vaatdoekjes, kleden etc. Opgerold of verfrommeld op elkaar. Lege wc rollen, dozen gevuld met oude kranten en wc rollen. Plantenpotjes, eierdozen, wees creatief.
  12. Je kunt het ook gebruiken om de wandeling van je hond te verrijken. Gebruik de natuur als materiaal om voertjes te verstoppen.
  13. Het geeft een hond mentale en fysieke uitdaging wanneer deze, bijvoorbeeld ten gevolge van een blessure of operatie, minder actief kan zijn.
  14. Hersenwerk doe je altijd samen! Laat je hond niet zonder jouw begeleiding achter met een hersenwerk of puzzel. Jouw sturing en begeleiding is nodig wanneer de hond het lastig gaat vinden en mogelijk gefrustreerd dreigt te raken.
  15. Je hond geeft zelf aan wanneer het klaar is. Ook als de voertjes al op zijn, kan je hond nog behoefte hebben om door te snuffelen. Geef hem daar de ruimte voor.

LICHAAMSTAAL VAN DE HOND

  • Maakt het neusje overuren, oren slap, lijf soepel en oogjes zacht?  Dan is je hond aan het genieten van het hersenwerk.
  • Staartje laaghangend tijdens het hersenwerken? Je hond is in opperste concentratie. Stoor hem niet, laat hem zelf rustig verder zoeken.
  • Is je hond druk, afgeleid, ongecontroleerd? Je hond ervaart spanning. Heeft jou begeleiding nodig bij het vinden van de trainertjes.
  • Let ook op hoe je hond zijn lijf belast. Is dit gelijkmatig? Maakt hij alle bewegingen makkelijk of juist niet? Dit kan duiden op pijn of ongemak.

    Ben jij nieuwsgierig geworden naar de Snuffelmat en wil jij ook een gezonde mentale uitdaging voor jouw hond? Klik hier naar de Snuffelmat in de Webshop!

     

    Heb je advies nodig? Ik denk graag met je mee. Neem gerust en vrijblijvend contact op: Whatsapp: 0611297316 / Email: info@hondinfocus.nl