Feestdagen vieren met je hond Blog Hond in FocusFeestdagen vieren met je hond. Het is best een hectische tijd voor ze, de feestmaand. De dingen gaan vaak anders dan ze het hele jaar gewend zijn. De eigen omgeving verandert, door versiering en een boom in huis waar je niet tegen aan mag plassen 😉 Meer mensen over de vloer die soms ook wel eens wat luidruchtiger kunnen zijn, zo later op de avond 😉 Om het nog maar niet te hebben over de harde knallen en lichtflitsen van vuurwerk.

Tips voor ontspannen feestdagen voor en met je hond:

Best begrijpelijk dat honden in deze periode soms wat van slag kunnen zijn. Daarom hier wat tips om de Feestdagen samen leuk te maken.

  • Breng extra tijd met elkaar door op de extra dagen dat je vrij bent. Ga lekker samen wandelen, speuren en spelen op plekken waar het rustig is.
  • Zorg ervoor dat je hond zich kan terugtrekken. Zelf rustige plekjes kan uitkiezen om te liggen. Even uit het feestgedruis, de drukte van stemmen, muziek etc.
  • Geef je hond een natuurlijke kauwsnack om te kalmeren en te ontspannen.
  • Speel samen speurspelletjes of hersenwerkjes voor afleiding en mentale uitdaging/voldoening.
  • Bescherm de kerstboom met een hekje als je niet wilt dat je hond met de versiering gaat spelen, de chocolade kransje oppeuzelt of er tegen aan plast 😉
  • Wees voorzichtig met voedingsmiddelen / planten die giftig of gevaarlijk zijn voor je hond. Zoals o.a. chocolade, xylitol in snoepgoed, alcohol, avocado, druiven en rozijnen, noten, botjes, satéprikkers. Kerstster / Hulst en Maretak.
  • Neem contact op met een deskundige om je hond goed en diervriendelijk te kunnen helpen bij ernstige vuurwerkangst. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan een kynologisch massage therapeut of homeopathie voor dieren. Realiseer je dat sommige medicijnen een versuffend effect hebben en/of de spieren doen verslappen. De angst heb je hiermee niet weggenomen, die blijft en kan zelfs verergeren. Je hond is niet meer instaat om te reageren omdat zijn lichaam niet meer meewerkt. Je kunt je voorstellen dat, in zo’n situatie, de angst flink kan toenemen.
  • Troost je hond bij angst!

Belangrijke tip: Troost je hond bij angst!

Net als mensen kunnen honden angst ervaren. Voor harde geluiden, situaties, mensen, andere honden, noem het maar. Met de jaarwisseling in het verschiet komt angst voor vuurwerk bij veel honden ( en andere dieren) weer om de hoek kijken.

Het idee dat de hond bij angst vooral genegeerd moet worden, omdat aandacht de angst zou versterken, is gelukkig al jaren achterhaald. Gedrag kan versterkt worden wanneer deze op een positieve manier wordt beloond. En hoewel aan gedrag altijd aan een emotie gekoppeld is, is emotie geen gedrag. Je zult de emotie niet versterken, integendeel. Het geeft je hond juist de steun en veiligheid die hij op dat moment het hardste nodig heeft. Juist van diegene die hij het meest vertrouwd.

Wetenschappelijk is aangetoond dat jouw aanwezigheid en aanraking de angst doet verminderen. Wanneer een bange hond geaaid wordt komt er oxytocine vrij, een hormoon wat een geluksgevoel geeft.

Blijf wel altijd zelf de stevige basis waar je hond op kan terugvallen. Gedraag je zoals je altijd doet, ga niet mee in de angst maar wees zijn steun en toeverlaat zonder te betuttelen.