Wat betekent hypoallergeen?

Welke hondensnacks en beloningssnoepjes / trainers zijn geschikt voor honden met een voedselallergie of intolerantie? Snacks en snoepjes die hypoallergeen zijn!

 

HYPOALLER…WAT?

Hypoallergeen, je hebt het woord vast al veel vaker voorbij horen komen. Hypoallergene wasmiddelen, schoonheidsproducten en zelfs hypoallergene honden ūüėČ

Maar wat betekent het nu eigenlijk? En wat zijn dan precies hypoallergene hondensnacks?

Hypoallergeen betekent laag (= hypo) in de allergenen. Het zegt iets over het risico op een allergische reactie.  Allergenen zijn eiwitten waar mensen en dieren, allergisch op kunnen reageren, wanneer ze er mee in aanraking komen. Bijvoorbeeld omdat het wordt gegeten, wordt ingeademd of omdat de huid er mee in contact komt. Dat kan verschillende vervelende lichamelijke reacties geven.

Verschil allergie en intolerantie: 

Wanneer er sprake is van een allergie, reageert het afweersysteem op de eiwitten waarmee het lichaam in aanraking komt. Het lichaam maakt afweerstoffen aan. Bij een intolerantie speelt het afweersysteem helemaal geen rol. Dan reageert het lichaam op zogenaamde triggers in plaats van allergenen. Triggers die het lichaam niet kan verdragen. Soms kan een kleine hoeveelheid  nog wel verdragen worden. Maar wordt het teveel, dan ontstaan de klachten (bijvoorbeeld intolerantie voor lactose)

Voedselallergie bij honden:

Bij honden uit een voedselallergie zich vaak in huid- en vachtproblemen, jeukklachten, kaalheid, huidinfecties of steeds terugkerende oorinfecties. Maar ook in maag-darmklachten, bijvoorbeeld chronische diarree en braken.

Wanneer er sprake is van een voedselallergie bij de hond, gaat het bijvoorbeeld  om eiwit van een bepaalde diersoort of om  plantaardige eiwitten (granen & gluten). Bij dierlijke eiwitten gaat het om diersoorten die veel in hondenvoeding worden gebruikt, rund, kip en varken.

Een dierenarts zal altijd eerst een plan opzetten om te achterhalen waar de allergie vandaan komt ( hypoallergeen dieet of een eliminatiedieet). De hond is allergisch voor een bepaald eiwit, niet voor alle eiwitten.

Omgevingsallergie (Atopie):

Atopie komt ook regelmatig voor. Dan is de hond allergisch voor bijvoorbeeld stuifmeel of bloeiende grassen, bomen & onkruid. Vergelijkbaar met hooikoorts bij mensen. Ook kunnen ze allergisch zijn voor huisstofmijten en huidschilfers ed. Deze vorm van allergie is erfelijk en komt bij bepaalde hondenrassen vaker voor. Het uit zich voornamelijk in jeukklachten en/of huidontstekingen.

 

Hypoallergene Natuurlijke hondensnacks, waar kun je op letten?

 • Vermijd snacks van rund en kip.
 • Kies snacks die graan en glutenvrij zijn.
 • Ga voor snacks die bestaan uit puur gedroogd vlees van √©√©n diersoort, √©√©n eiwitbron (mono-prote√Įne). Eend moet eend zijn en niet met een vleugje kip bijvoorbeeld. Het gaat niet om de hoeveelheid van het eiwit wat de hond binnen krijgt maar om de eiwitsoort.
  Zelfs een klein beetje kan al klachten geven. Denk maar eens aan mensen die bijvoorbeeld allergisch zijn voor pinda’s. Een klein spoortje kan al een flinke allergische reactie veroorzaken.
 • Staat je hond op een eliminatiedieet om uit te zoeken welk eiwit de klachten veroorzaakt? Juist dan is het van groot belang dat je snacks bestaan uit een mono-prote√Įne.
 • Vermijd om bovenstaande redenen snacks waar slachtafval aan toegevoegd is.
 • Is je hond erg allergisch kies dan voor diersoorten die zeer hypoallergeen zijn omdat ze erg weinig tot niet in hondenvoedsel voorkomen. Denk aan eend, paard, geit en wild.
 • Diersoorten als lam en vis zijn ook hypoallergeen maar komen tegenwoordig wel wat
  vaker in reguliere hondenvoeding voor.