Hoe voorkom je gebitsproblemen bij je hond?

Gebitsproblemen bij honden

Tandplak & Tandsteen

Gebitsproblemen komen nogal eens voor bij honden. Vaak veroorzaakt door de aanwezigheid van tandplak of tandsteen. Te herkennen als een donkere, gelige verkleuring op de tanden van de hond. Die gaat verkalken en in tandsteen veranderd wanneer het te lang blijft zitten.  Beide verhogen de kans op ontsteking van het tandvlees (gingivitis) en een vergevorderde ontsteking die doorgaat tot aan het kaakbot (parodontitis). Tandsteen is niet meer heel gemakkelijk zelf te verwijderen. Vaak moet dit bij de dierenarts, onder sedatie gebeuren.

Gevolgen van tandvleesontstekingen bij de hond.

Normaal tandvlees van een ontspannen hond is roze van kleur. Is het tandvlees ontstoken dan is het rood, geïrriteerd en vaak gezwollen. De hond kan uit zijn bek ruiken en het tandvlees bloed gemakkelijk. Het eten van bepaald voedsel kan moeizamer gaan omdat de hond pijn kan ervaren bij het kauwen. Soms kauwt de hond ook maar aan één kant van zijn gebit. Dat alleen is al vervelend genoeg voor uw hond. Maar tanden en kiezen kunnen ook losraken en uitvallen ten gevolge van de tandvleesproblemen.  Daarbij kunnen de bacteriën in de mond ook ontstekingen elders in het lichaam veroorzaken, bijvoorbeeld in de nieren of het hart.

Kortom een goede mondhygiëne is voor honden net zo belangrijk als voor mensen. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Gebitsproblemen voorkomen bij honden

Kauwen, kauwen en nog eens kauwen.

Door je hond dagelijks goed te laten kauwen zorg je voor een natuurlijke manier om het gebit te reinigen en de mondhygiëne goed te houden. Het speeksel wat vrijkomt bij het kauwen heeft een antibacterieel effect en helpt daarmee tandplak voorkomen. Door het schuren van de kauwsnack tegen de tanden wordt bestaand tandplak verwijderd. De doorbloeding van het tandvlees wordt gestimuleerd door de masserende bewegingen tijdens het kauwen.

Wat zijn goede kauwsnacks en kauwstaven?

Dat masserende effect bereik je bijvoorbeeld heel goed met stukken Gedroogde Runderlong. Ga je voor het stevige reiniging werk dan kies je voor een harde kauwer. Vaak de Kophuid van de wat grotere diersoorten zoals Runderkophuid Robuust of Paardenkophuid. Voor kleinere honden of senioren met al wat verminderde kauwkracht zijn de snack met kraakbeen (= zacht bot) een goed alternatief.

Natuurlijke snacks die nog vacht / haren bevatten dragen een extra steentje bij aan de mondhygiëne. De haren op bijvoorbeeld de konijnenoren en de Runderkophuid met vacht, schuren tussen de tanden door en werken daarmee als een soort flosdraad.

Wil je meer weten over de andere gezondheidsvoordelen van snacks met vacht, lees dan hier verder.

Kauwen in het algemeen is een natuurlijke behoefte van de hond. Lees hier meer over het belang en de noodzaak van kauwen op natuurlijke hondensnacks.