Werkwijze

Hoe gaat het in zijn werk?

Vragenlijst:

Voorafgaand aan het eerste consult wordt u verzocht en vragenlijst over de gezondheid, gedrag en leefomgeving van uw hond in te vullen. Deze informatie geeft inzicht in de situatie van uw hond en wordt gebruikt voor het opstellen van een behandelplan. Er zijn gevallen waarin een hond niet gemasseerd mag worden of waarbij eerst overleg moet zijn met uw dierenarts of medisch specialist. Deze vragenlijst krijgt u per email toegezonden en kan ook digitaal retour gestuurd worden.

Eerste consult:

In het eerste consult bezoek ik u en uw hond in de thuissituatie. We nemen de vragenlijst samen door en nemen de tijd om kennis te maken met uw hond en te bouwen aan het vertrouwen. We kijken bij de start van elke sessie naar de lichaamshouding en bewegingen. Zo kunnen we zien waar zich gevoelige plekken bevinden en welke spieren of gewrichten mogelijk wat extra aandacht nodig hebben. Na het bewegen volgt het voelen (palperen). Ik voer een lichaamsscan uit waarbij ik let op mogelijke aandachtsgebieden. Temperatuursverschillen, veranderingen in het weefsels, als verhoogde spanning, verhardingen of verklevingen. Kwaliteit van de vacht, nagels, slijmvliezen enz. Bij een lichamelijke,-of gedragsmatige hulpvraag is het eerste consult vrij uitgebreid. Bij enkel een vraag voor een ontspanningsmassage, houden we deze screening kort. De hond geeft vaak zelf duidelijk aan waar het gevoelig is en in hoeverre hij of zij het spannend vindt. Veel honden moeten in het begin erg wennen. Ze zijn de intensiteit van het aanraken niet gewend. Het zenuwstelsel moet nieuwe prikkels gaan verwerken en dat komt soms behoorlijk bij ze binnen. Ik let voortdurend op de communicatiesignalen die de hond afgeeft en blijft binnen zijn of haar grenzen. Laat de hond het goed toe, dan kan de eerste massagesessie gegeven worden. In andere gevallen bouwen we het op met behulp van bewust aanraken, ook intens maar minder dreigend voor een hond die wat meer terughoudend is in het contact.

Vervolgsessies.

Afhankelijk van uw hulpvraag kunnen er vervolgsessies worden ingepland. Het lichaam en het brein van de hond hebben tijd nodig om te wennen en te reageren, meerdere sessie zijn vaak wel gewenst. Komt u alleen voor een ontspanningsmassage, kan het ook eenmalig of in een vast wekelijk/maandelijks ritme worden gegeven. In de vervolgsessie geef ik, naast de massage, u ook een aantal eenvoudige technieken mee om zelf de massages te onderhouden. U zult zien dat het regelmatig uitvoeren van de aanrakingen/massage, het resultaat bevorderd en de band tussen u en uw hond doet groeien (zie versterken vertrouwensband) In sommige gevallen kunnen in de vervolgsessies, naast de massage ook oefeningen worden ingezet om het zelfvertrouwen, de concentratie, coördinatie en balans te bevorderen. Bij de uitgebreidere sessies, gericht op een lichamelijke,- of gedragsmatige hulpvraag, ontvangt u van mij een verslag waarin het verloop van de sessie en de adviezen die we hebben besproken staat beschreven.

NOTEhondenmassage is geen alternatieve therapie maar ook zeker geen vervanging voor de behandeling van een specialist. Wij stellen nooit een diagnose! Het is een aanvulling op bijvoorbeeld de fysiotherapeut, osteopaat of ondersteunend bij een gedragstherapeut. Een bezoek aan de specialist is altijd aan te raden als uw hond een probleem heeft. Wij verwijzen in die gevallen ook door.  Massage kan wel herstel bespoedigen en pijn verlichten, het lichaam onderhouden en gedrag positief ondersteunen.

 Algemene Voorwaarden en Privacy Verklaring