Versterken van de vertouwensband

In communicatie met je hond.

Hondenmassage wordt ten alle tijde gegeven in communicatie met de hond.

Wat wil dat zeggen? Dat we kijken en luisteren naar de communicatiesignalen die een hond afgeeft en daar naar luisteren en handelen. We gaan niet over de grenzen van de hond!

Je begrijpt je hond beter; in tegenstelling tot de inmiddels achterhaalde dominantietheorie is een hond niet continu bezig met het idee dat hij sterker wil zijn, boven jou wil staan, de baas wil zijn. Integendeel, een hond is conflict vermijdend en zal er alles aan doen om onenigheid en agressie te voorkomen. Dat doen ze dmv het afgeven van signalen. Kalmerende signalen genoemd die ontstaan bij gevoelens van stress. Alle honden, ongeacht het ras spreken dezelfde taal. Wordt er niet op deze signalen gereageerd, bouwt de stress op en geeft de hond meer dreigende signalen af, bedoelt om af te schrikken. Vindt de hond nog steeds geen gehoor dan zal hij zich bedreigd voelen en zich verdedigen. Sommige honden vluchten, anderen gaan over tot de aanval.

Wanneer je leert om de kalmerende signalen te zien, stress te herkennen en er op een juiste manier op de reageren, zal de hond merken dat je hem begrijp en zich veiliger voelen. Het vertrouwen groeit! Je ziet wanneer je hond een situatie spannend of onprettig vindt en kunt hem helpen. Wanneer de kalmerende signalen positief bevestigd worden zal de communicatie met andere honden ook verbeteren. De hond zal de signalen meer gaan gebruiken.

Je kent je hond beter; bij het masseren en het bewust aanraken (lees meer in de werkwijze) raakt je hond gewend aan aanraking, ook op plekken die misschien gevoelig of onwennig zijn. Dit heeft zijn voordelen wanneer de hond bijvoorbeeld gezien moet worden door een dierenarts of naar de trimmer gaat. Als eigenaar word je betrokken bij de behandeling. Je leert eenvoudige massagegrepen om je hond te laten wennen aan de aanraking en het te onderhouden. Wanneer je dit regelmatig doet, leer je het lichaam van je hond steeds beter kennen en kun je veranderingen snel opmerken. Je ziet het snel wanneer je hond uit balans is en kunt er naar handelen.

Jij bent een blije eigenaar; een massage kun je alleen geven wanneer je zelf ook ontspannen bent. Zeker een hond zal het snel opmerken wanneer je aandacht niet in je handen zit maar bij je “nogtedoenlijstje”. Dus het heeft ook voordelen voor jezelf. Je bloeddruk daalt, je ademhaling en hartslag worden regelmatig, je ontspant!