Effecten van massage op gedrag.

Is je hond snel angstig, blaft overmatig, valt uit, reageert feller of laat op een andere manier zijn/haar onzekerheid zien? Reageert je hond snel op prikkels in de omgeving of is het een hyperactieve stuiterbal die je soms het liefst achter het behang wilt plakken. Of is je hond juist timide en trekt zich terug? Dan kan massage een positieve invloed hebben op het verminderen van dit gedrag.

Deze honden ervaren vaak teveel stress, houden spanning vast in hun lichaam en kunnen zich moeilijk concentreren. En net als bij mensen is een teveel aan stress ongezond voor lichaam en geest!

Massage kan helpen!   

  • massage prikkelt het zenuwstelsel en beïnvloed daarmee o.a. de afgifte van hormonen. Stresshormonen worden verminderd en stoffen die de gemoedstoestand positief beïnvloeden worden aangemaakt. Emoties worden in balans gebracht;
  • door diezelfde prikkeling van het zenuwstelsel wordt je hond zich meer bewust van zijn gehele lichaam en blijft niet voortdurend in zijn kop zitten;
  • stijve spieren worden ontspannen en de kop komt tot rust, stress wordt ontladen.
  • de concentratie en het leervermogen verbetert;
  • de hond leert zijn communicatiesignalen beter te gebruiken naar de mens en andere honden. (lees hierover meer bij ” het versterken van de vertrouwensband” )

Een effect van massage wat misschien minder bekend is maar bij honden van groot belang! Het kan goed worden ingezet als ondersteuning bij trainingen met een gedragstherapeut of hondentraining in het algemeen.